Mucanje

Mucanje je sigurno najpoznatiji govorni poremećaj, poznat od davnina. Mnoge poznate osobe su mucale ali ih to nije sprečilo da postanu slavni..Na primer Rowan Atkinson (Mr. Been), Bruce Willis, George Washington, Merilin Monro I mnogi drugi.

Mucanje je poremećaj suprasegmentne strukture govora koje čine: tempo, ritam, akcenat, melodija rečenice I iskaz. Odnosno, poremećaj fluentnosti govora koji se ispoljava u isprekidanosti I nepravilnosti govornog precesa.

Pod fluentnim govorom podrazumeva se lak, tečan I prirodan tok govora, bez napora, nevoljnih prekida, ponavljanja I produžavanja jezičkih jedinica.

Postoji više tipova mucanja:

 • Fiziološko mucanje:

  Javlja se rano oko 2-3 godine, kada se dete susreće sa novim rečima i apstraktnim pojmovima čije značenje ne poznaje. Zahtevi su sve veći sa upoznavanjem gramatike i sintakse. Ipak fiziološko mucanje uglavnom prolazi spontano ako okolina pravilno odreaguje tj. ako se ne pridaje velika pažnja greškama u govoru. Deca nemaju svest o svom govoru pa ga samim tim i ne izbegavaju.

 •  Primarno mucanje:

  Slično je fiziološkom mucanju, ali su zastoji izraženiji i češća su ponavljanja glasova i slogova. Dete ponavlja pojedine glasove ili slogove ali ne i reči. Dete nema svest o govornom problemu, ali ovakav govor već privlači paznju slušaoca.

 • Sekundarno (pravo) mucanje:

  Postoji svest o problemu. Opšta mišićna napetost, dete ima strah od govora. Strah je propraćen fiziološkim manifestacijama kao što su znojenje dlanova, knedle u grlu. Razvija svest o sebi kao osobi koja muca, javljaju se tikovi i odbrambeni pokreti (kao što su žmirkanje, zabacivanje glave na jednu stranu, podizanje ramena). Česte su duže pauze u govoru, jer dete pokušava da savlada teškoću, ili zbog traženja druge reči koja neće zadavati problem. Poteškoće se uglavnom javljaju na suglasnicima (P, B, G, T, ), u vidu produžavanja ili ponavljanja glasova, slogova ili reči. Strah od govora dominira osobom što može prouzrokovati mnoštvo problema, česte su depresije, dete se povlači u sebe, oseca se manje vrednim.

 • Akutno ili naglo (abruptno) mucanje:

  Javlja se kao reakcija na psihološku ili fizičku traumu. Mucanje se naglo javlja usled patološki povišene emocionalne reakcije na traumu. Akutno je sedam do četrnaest dana od momenta nastanka, jer u tom periodu još nije došlo do automatizacije takvog načina govora. Zbog toga je jako bitno da se u što kraćem roku obratite za pomoć da se mucanje ne bi produbilo.

Pored mucanja postoje i drugi poremećaji fluentnosti kao što su brzopletost (Tahifemija), i Bradilalija (patološki spor govor), koji su često udruženi sa mucanjem.

Postoji mnogo tehnika kojima se može pomoci osobama da u potpunosti savladaju ovakvi problemi tako da poteškoće ne budu primetne u spontanom govoru. Pravila kojih se treba pridržavati tokom govora, vežbe disanja i opuštanja, kao i psihološka podrška,  uklanjanje straha od govora.

U našem centru tretiramo mucanje kod dece predškolskog i školskog uzrasta, metodama ”Svesna Sinteza Razvoja” Prof. dr. Cvetka Brajovića i ”Tehnika Pasivnog Izdaha”- Švarcova metoda. Jako bitnu ulogu igra psihološka procena deteta i jačine njegovog straha od govora, koja se meri specifičnim skalama. Psihološkom procenom i podrškom pomaže se detetu da izadje iz ljušture “osoba koja muca” i da se povrati samopouzdanje i želju za komunikacijom.

Saveti koji Vam mogu pomoći u pristupu detetu koje muca:

Ne govorite umesto njega, naprotiv podstičite ga da govori. Dajte mu dovoljno vremena da izgovori svoju misao, da samo napravi rečenicu, budite strpljivi, ali mu ipak ponudite podršku (ponudite mu adekvatnu reč). Usmerite dete na aktivnosti u kojima je uspešno, kako bi se osećalo bolje. Najbitnije je da se ono oseća opušteno u svakoj govornoj situaciji.

© 2017 Union Health